miercuri, 2 martie 2011

diferenta dintre valentans day si dragobete

diferenta dintre valentans day si dragobete este ca
Eu nu pot sa-i inteleg pe unii de ce sarbatoresc Valentine’s Day.De ce?
Fiindca e cool…si e venit de la americani.
Pe 14 februarie in calendarul ortodox se pomenesc cuviosii:Auxentiu,Maron si Avraam,sfantul mucenic Filimon epicopul Gazei si sfantul mucenic Nicolaie din Corint!
Istoria zilei de Sf. Valentin este inconjurata de mister. Dar stim ca luna februarie a fost din vechime luna dragostei. Asa ca.. cine a fost acest Sf. Valentin si cum a fost el asociat cu ritualurile vechi ale dragostei?
Se spune ca Valentin a fost un preot roman martirizat  in timpul persecutiei lui Claudius in anii 269-270 d.c. Tanar fiind, Valentin ii ajuta pe crestini in vremurile persecutiei. Valentin a fost un preot care casatorea cuplurile in secret, impotriva legii date de Imparatul Claudius care interzisese casatoria. El a fost prins si bagat in inchisoare, unde a devenit un propovaduitor. El se imprieteneste cu fiica temnicerului pe care o convinge sa creada in Dumnezeu. In timpul cat a stat in inchisoare el trimitea mesaje de imbarbatare prietenilor spunandu-le “Amintiti-va de Valentin” si “Va iubesc”.
In timpul evului mediu, se credea ca 14 februarie era inceputul sezonului de imperechere al pasarilor, iar in Franta si Anglia s-a adaugat imaginea de romantism acestei zile.
La mijlocul secolului XVIII, se obisnuia ca prietenii si iubitii din toate clasele sociale sa schimbe intre ei mici atentii, probe ale afectiunii, sau biletele scrise de mana.
Pana la sfarsitul secolului, felicitarile printate au inceput sa inlocuiasca biletelele, datorita avantului luat de tipografie.
Valentine’s Day este o sarbatoare moderna care nu face nimic altceva decat ne distruge valorile morale si crestine!In traditia romaneasca ziua indragostitilor e pe data de 24 februarie sub denumirea de Dragobete!
Ce este Dragobetele?
Dragobetele este o sărbătoare românească celebrată pe 24 februarie sau în unele locuri pe sau la 28 februarie, l, 3 şi 25 martie fiind o sarbatoare a iubirii.
Etnograful Marcel Lutic de la Muzeul de Etnografie al Moldovei a prezentat etimologia acestei sărbători populare, considerând că majoritatea denumirilor ei provin de la „Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, sărbătoare religioasă celebrată pe 24 februarie care în slavă se numeşte Glavo-Obretenia. Românii au adaptat-o, astfel apărând sub diverse nume („Vobritenia”, „Rogobete”, „Bragobete”, „Bragovete”) în perioada Evului mediu, până când s-a impus în unele zone (sudul şi sud-estul României) ca Dragobete.Denumirea de Dragobete este atestata documentar in anul 1774 in Micul dictionar Academic.
Dragobetele este patron al dragostei şi bunei dispoziţii pe plaiurile româneşti”, fiind identificat cu ,Cupidon,zeul dragostei în mitologia romană, şi cu Eros,zeul iubirii în mitologia greacă”.
În România, celebrarea Sfantului Valentin a luat amploare datorită comercializării diferitelor produse având această tematică, Dragobetele fiind putin cate putin inlaturat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu